آشنایی با دستجردوک
محمود صادقی، اسفند 1387
عکسها از: حسن صادقی (طاهر)
کلمه «دستجردوک» از واژه «دستجرد» گرفته شده. در مورد علت این نامگذاری دو احتمال را می توان داد:
یک. روستای دستجرد در جرقویه علیا بسیار قدیمی است و پس از آن و در همان نزدیکی، روستای دستجردوک به وجود آمد و برای پرهیز از اشتباه، آن را «دستجردوک» نامیدند. دستجرد به معنای روستای بزرگ است و دستجردوک به معنای روستای کوچک می باشد.
دو. «دستجردوک» در اصل «دستجرد دوک» بوده. علت این نامگذاری آن است که دوک نخ ریسی در کارگاههای دوک سازی در این روستا فراهم می آمده است. سپس برای آسان شدن گفتار، یکی از دالها را انداخته اند. (گرکویه سرزمینی ناشناخته بر کران کویر، ص 101)
با گسترش حسن آباد و دستجردوک، آن دو به هم متصل شدند و امروزه دستجردوک به صورت یکی از محله های شهر حسن آباد در آمده است. بخشی از دستجردوک در قلعه ای واقع بوده. اندکی از بقایای قلعه ی قدیمی اکنون نیز موجود است و آن محله به «قلعه» شهرت دارد. دیواری با قطر یک متر و ارتفاع هشت متر و دارای دو درب ورود و خروج بوده و نیز برج هایی داشته که به مرور زمان تخریب شده است.
از سوی شهرداری خدمات زیادی به دستجردوک شده از جمله اینکه قبلا کوچه هایی تنگ در آنجا بود به گونه ای که حتی یک فرغون نمی توانست از آنها عبور کند. اما شهرداری به مرور آن کوچه ها را عریض کرده است. گودال نابهنجار در ابتدای محله را نیز به پارکی دیدنی تغییر داده است.
وبلاگ: عکسهای زیر بسیار ارزشمند است و هرچه زمان بگذرد و ساختمانهای جدید جایگزین این ساختمانها شوند، به ارزش این عکسها افزوده می شود. منتظر عکسهای دیگر از این دست از آقای حسن صادقی هستیم.
ناگفته نماند که این تصاویر به عنوان اینکه از بام مسجدهای امام زمان(ع) و مسجد جامع دستجردوک گرفته شده برای ما ارسال شده است. اما مشخص نشده که کدام عکس از فراز کدام مسجد تهیه شده است و دیگر آنکه بعضی از عکسها از بلندی نیست.